Over Westerburen

Kom overnachten bij pension Westerburen

Pension Westerburen

Het pension Westerburen ligt aan één van de oudste straten van het dorp. Het huidige dorp “Schiermonnikoog” werd aan het begin van 18-de eeuw gebouwd nadat het oude dorp “Westerburen” bedreigd werd door de oprukkende zee, er was veel duinafslag aan de westkant van het eiland. Er werd toen besloten om het dorp opnieuw op te bouwen en wel ongeveer 4 kilometer oostelijk van het oude dorp. Men begon met de aanleg van de Middenstreek en de Voorstreek, daarom staan de oudste huizen van Schiermonnikoog nu aan deze straten. Eind 19-de eeuw woonden er veel kapiteins en eigenaren van schepen op Schiermonnikoog. Zij kochten deze oude eilander huisjes op om er voor die tijd moderne woonhuizen voor in de plaats te zetten, zo ook het pand van Pension Westerburen dat rond 1900 gebouwd werd.


In 1920 al in gebruik als pension

In 1920 was het huis al in gebruik als een pension en had het al een veranda die aan de straatkant open was. Verder was het pand nagenoeg gelijk aan de huidige situatie, zie daarvoor de foto hierboven uit deze periode. Na diverse eigenaren, waarvan de familie Kuipers wel één van de langdurige eigenaren zijn geweest (ruim 40 jaar), werd het pension in 1994 gekocht door de familie Visser. Zij hebben het pension gerund tot januari 2002, toen werd pension Westerburen overgenomen door de familie Weldring..

Familie Weldring

Johan Weldring groeide op op Schiermonnikoog en wel aan de Middenstreek. Na het volgen van de middelbare school op het eiland ging hij naar de HTS te Leeuwarden, waar hij in 1975 slaagde voor zijn diploma HTS afd. Weg- en Waterbouw. Direct na zijn afstuderen ging hij werken voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken en was vervolgens werkzaam in Burkina Faso, Kenya en Mali. In dit laatste land leerde hij zijn vrouw Mariame Traoré kennen die in Tombouctou geboren is. Eind 1997 keerde Johan met zijn gezin terug naar Schiermonnikoog en vestigde zich aan de Reddingsweg en in januari 2002 namen zij het pension over van de familie Visser.

Afrikaanse invloeden

Omdat Johan ruim 23 jaar in Afrika gewerkt heeft en zijn vrouw in Mali geboren is, heeft het pension een Afrikaanse inslag, de gordijnen en bedspreien en de vele kunstobjecten zijn gemaakt in Afrika. Bij het ontbijt wordt er zoveel als mogelijk gebruikgemaakt van “fairtrade” producten. Na veel aanpassingen en verbouwingen heeft het pension tegenwoordig elf 2-persoonskamers alle met een eigen badkamer, zeven in het pension zelf, drie in het tuinhuis achter het pension en één in het pand naast het pension. In enkele kamers is het mogelijk om een extra bed bij te plaatsen. Alle kamers hebben een eigen douche- en toiletruimte en zijn voorzien van TV en wekkerradio.


Serre

In de serre aan de voorkant van het pension wordt ’s morgens het ontbijtbuffet geserveerd. Verder is de serre een heerlijke plek om te verblijven met uitzicht op de Middenstreek en een eigen terras voor de deur. Uit de welgevulde koelkast kan een drankje gepakt worden en koffie/thee wordt verzorgd middels een automaat. Deze consumpties dienen door de bezoekers zelf bijgehouden te worden op een kaart en vóór vertrek te worden afgerekend. In de serre zijn verder wat boeken en tijdschriften beschikbaar en staan enkele gezelschapspelletjes tot uw beschikking. In het pension is draadloos internet aanwezig, tevens is er in de serre een laptop voor algemeen gebruik. Voor eigen gebruik kunt u natuurlijk ook uw eigen laptop meenemen, in het gehele pension is gratis WIFI. Kortom, aangenaam vertoeven dus!.