Over Westerburen

Kom overnachten bij pension Westerburen

Pension Westerburen

Het pension Westerburen ligt aan één van de oudste straten van het dorp. Het huidige dorp “Schiermonnikoog” werd aan het begin van 18-de eeuw gebouwd nadat het oude dorp “Westerburen” bedreigd werd door de oprukkende zee, er was veel duinafslag aan de westkant van het eiland. Er werd toen besloten om het dorp opnieuw op te bouwen en wel ongeveer 4 kilometer oostelijk van het oude dorp. Men begon met de aanleg van de Middenstreek en de Voorstreek, daarom staan de oudste huizen van Schiermonnikoog nu aan deze straten. Eind 19-de eeuw woonden er veel kapiteins en eigenaren van schepen op Schiermonnikoog. Zij kochten deze oude eilander huisjes op om er voor die tijd moderne woonhuizen voor in de plaats te zetten, zo ook het pand van Pension Westerburen dat rond 1900 gebouwd werd.

2023, nieuwe eigenaren

Aïcha Kroes – Yattara groeide op in Mali, West-Afrika. Waar ze in zowel Segou als Bamako heeft gewoond. Nadat haar middelbare school was afgerond, werd ze op haar 16e herenigt  met haar moeder, Mariame, op Schiermonnikoog.  In Nederland heeft Aïcha meerdere koks-opleidingen afgerond en in verschillende eilander keukens haar gave tot koken kunnen etaleren. Samen met Halbe hebben ze 2 kinderen, Zahra en Joshua, die beide zijn opgegroeid op het eiland. Mede vanwege hun gezin is Aïcha uiteindelijk gaan werken bij de lokale drogisterij, waar ze  jarenlang eilanders en gasten van goed advies heeft voorzien.

Halbe Kroes is geboren in noord-oost Friesland, waar hij tot zijn 18e in Kollum heeft gewoond. Daarna kwam hij terecht in de eilander horeca, waar hij het vak in alle lagen met bijbehorende opleidingen heeft geleerd bij hotel Duinzicht. Na wat omzwervingen binnen de lokale horeca en diverse wijn- en speciaalbier cursussen is hij sinds 2019 omgeschoold tot doktersassistent. Samen met Aïcha hoopt hij de gezamenlijke passie voor gastvrijheid over te brengen aan hun gasten.


In 1920 al in gebruik als pension

In 1920 was het huis al in gebruik als een pension en had het al een veranda die aan de straatkant open was. Verder was het pand nagenoeg gelijk aan de huidige situatie, zie daarvoor de foto hierboven uit deze periode. Na diverse eigenaren, waarvan de familie Kuipers wel één van de langdurige eigenaren zijn geweest (ruim 40 jaar), werd het pension in 1993 gekocht door de familie Visser. Zij hebben het pension gerund tot januari 2002, waarna pension Westerburen werd overgenomen door de familie Weldring. Johan en Mariame (op de foto hiernaast) zijn tot 6 januari 2023 eigenaar geweest van Westerburen. Zij hebben veel veranderd en verbeterd in de ruim 20 jaar dat ze het pension hebben gehad. Nu is het aan hun dochter en schoonzoon, Aicha en Halbe Kroes, die sinds 2023 eigenaar zijn van een bed and breakfast met uitgebreide voorgeschiedenis. Mooi is dat elk lid van beide families nog steeds helpen in Westerburen, iets waar ze trots op zijn.

Afrikaanse invloeden

Mede omdat Aïcha en haar moeder uit Mali komen heeft het pension een Afrikaanse inslag. De gordijnen, bedspreien en de vele kunstobjecten zijn gemaakt in Afrika. Naast de invloeden die vanuit Mali komen, is het pension ook bezig met lokale producten. Zo is de kaas bij het ontbijt van ‘Van Schier’, ook verkopen ze aan hun gasten speciaal bier van de diverse Waddeneilanden. Daarnaast kunt u ook Fairtrade producten vinden bij het ontbijt, maar ook in de koffie, thee en cacao van branderij Peeze. Verduurzaming en eerlijke handel zijn dan ook thema’s die voor Westerburen erg belangrijk zijn.


Serre

In de serre aan de voorkant van het pension wordt ’s morgens het ontbijtbuffet geserveerd. Verder is de serre een heerlijke plek om te verblijven met uitzicht op de Middenstreek en een eigen terras voor de deur. Uit de welgevulde koelkast kan een drankje gepakt worden en koffie/thee wordt verzorgd middels een automaat. Deze consumpties dienen door de gasten zelf bijgehouden te worden op een eigen barbon en vóór vertrek te worden afgerekend. In de serre zijn verder wat boeken en tijdschriften beschikbaar en staan enkele gezelschapspelletjes tot uw beschikking. In het gehele pension is gratis WiFi, wat draait op een krachtig glasvezel netwerk. Kortom, aangenaam vertoeven dus!.